2010. február 5., péntek

So 80's Ati



Amikor Ádám mondta, hogy dobjunk össze egy 80-as évekes posztot, még nem gondoltam, hogy ilyen nehéz ügy válogatni, és eldönteni, hogyan álljunk az érához, felfogható mókásan, és jókat nevethetünk a "B" kategóriás klipeken meg számokon, viszont, ha a mélyére tekintünk a korszaknak, akkor nagyon sok igényes darabbal is gazdagodott a zenei világ, abban a bizonyos tíz évben. Végül úgy gondoltam, hogy az én top 10-em nem lesz sorszámozva, hanem időrendben haladok előre, és egy-egy számot kiragadok a sokból, szóval ez nem egy sorrend, csak néhány trekk ami eszembe jut a számtalan jelzővel ellátható 80's-ről.

Nos rögtön 1980-ban kezdjük a kis időutazást, The Cure azóta már legendássá vált A Forest klipjében még Robert Smith kicsit másképp' néz ki, mint azt megszokhattuk mostanában, durván diák arccal rendelkezik.
The Cure-A Forest (1980)
Az előzővel ellentétben ezt a számot nem tudom komolyan venni, mégis nagy slágere volt korának, valahogy az expanderes gitározás kicsit talán sok, jó, gondolom mókás dalhoz mókás videó dukál, vajon ezt komolyan gondolták, vagy sem, ez egy fontos kérdés...
Olivia Newton John-Physical(1981)
Erről a számról nem kell semmit írnom, meghódított mindenkit és most a 00's évek végén is hihetetlen nagy hatása volt, mindenki éjjel viselte(és viseli) a napszemüvegét, mondjuk Tigának nagy szerepe volt a dal feltámadásában, de ez tényleg egy kortalan klasszikus.
Corey Hart- I wear my sunglasses at night (1983)
80-as évek válogatást nem lehet italo-diszkó nélkül készíteni, Ken László az egyik(egyetlen) kedvencem ebben a műfajban, a Hey Hey Guy meg egy nagyon masszív trekk, komolyan mondom, hogy nálam benne van az all time top 50-ben, valamiért imádom hihetetlen módon magával ragad, és a mullet sérótól, meg attól eltekintve, hogy Laszlo képtelen a playbackre egész hangulatos a klip.
Ken Laszlo-Hey Hey Guy (1984)
Ezt a számot még most is nagyon sokszor lehet hallani a rádiókban, igazából egy ilyen buli miatt simán visszautaznék az időben, most komolyan mennyire vicces, amikor a szintetizátoros arc két tenyérrel klimpírozik, illetve az énekes elfordul, és ugyanúgy szól a hangja stúdió minőségben. Mindenesetre egy ilyen élményért bárhova elmennék...
Alphaville-Big In Japan (1984)
Hát a Tears For Fears szerintem valami iszonyatosan jó szintipop banda, sokan Gary Julesnek tulajdonítják a Donnie Darkoban megszólaló Mad World című dalt, de ez nem így van, ugyanis eredetileg a TFF írta a számot, a Shout című trekk szerintem nagyon hangulat darab, de most úgy gondoltam h belefér ebbe a kis szelekcióba.
Tears For Fears-Shout (1984)
Kicsit Budapest Tv érzésem van, amikor ezt a videót nézem, de ha ettől eltekintünk egy kellemes eurodiszkó élményben lehet részünk, a szivárvány minden színét felhasználták a díszítéskor..
Grant Miller-Colder Than Ice (1985)
Na ez az igazi sweet sixteen nem pedig a luxusautóért picsogó szülinapi parti műsor... Valahol mindig Billy Idol akartam lenni, ha valaki egy szál gitár kíséretében ilyen erőteljes előadó és ennyire betölti a teret, annak nagyon nagy tisztelet.
Billy Idol- Sweet Sixteen (1986)
Nos igen ez sem maradhatott ki, igazából úgy éreztem, hogy a Brother Louinál nincs lejjebb, aztán kiderült, hogy devan devan devan
Modern Talking-Brother Loui (1986)
Maga a klip szerintem ötletes, a párnára vetítősdi nagyon begyere, a számot valamiért gyűlölöm picit, illetve azt valaki mondja meg, hogy miért áll egy motor!? a hálószobában?
Terence Trent D'arby - Sign your name (1987)
A végére meg egy elég jól sikerült paródiát osztanék meg a tömeggel.
In the 80's

Én ezekre a számokra gondolok nagyjából amikor a 80-as évekről beszélünk, vannak köztük viccesek, de alapvetően sok rendkívül értékes és szerethető dalt lehet felsorolni.
Mondjuk az kicsit foglalkoztat hogy 20 év múlva, mi tiszta lelkiismerettel azt tudjuk majd mondani, hogy semmi ciki és nevetséges nem volt a csodás "kétezres" években.?

4 megjegyzés:

  1. a Hey Hey Guy kétnaponta egyszer minimum kell :D

    VálaszTörlés
  2. hát most jót szórakoztam így ebéd után, kösziii :)) kezdem várni a bulit ;)

    VálaszTörlés
  3. A Sign Your Name-et meg a Colder Than Ice-t nem ismertem, az utóbbi az üt rendesen : D űrszintipop vegyítve budapesttévével : D fantasztikusjó

    VálaszTörlés
  4. Corey Hart szánglászisza menőbb eredetiben mint a Tijesztóé.
    8)

    VálaszTörlés